Online Mülakatlarda İşi Kapmanızı Sağlayacak 10 Öneri

  • 03 Sep 2023

Online Mülakatlarda İşi Kapmanızı Sağlayacak 10 Öneri

Online Mülakatlarda İşi Kapmanızı Sağlayacak 10 Öneri

Kolaylık ve erişilebilirlik nedeniyle son yıllarda sıklıkla tercih edilen online mülakatlar belli bir ön hazırlık gerektirir. Çevrimiçi mülakatlara aşina olmak, günümüzün dijital iş piyasasında öne çıkmak ve daha iyi bir kariyere sahip olmak açısından da oldukça önemlidir. İster yeni mezun olun ister deneyimli bir profesyonel, hayalinizdeki işe girmek için online mülakat sanatında ustalaşmanız beklenir. Online iş görüşmesi öncesi dikkat edilmesi gereken 10 önemli öneriyi içeriğimizde bulabilirsiniz.

1. Teknik Hazırlık Yapın

Online mülakat öncesinde teknik hazırlıkların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir. İnternet bağlantısı, kamera, mikrofon ve aydınlatmanın en iyi şekilde ayarlanması önemlidir. İnternet upload hızının yüksek olması, kesinti ve görüntü bozulması yaşamadan online iş görüşmesi yapmanızı sağlar. HD bir web kamerası ve harici mikrofon kullanımı ise ses ve görüntünün kusursuz olmasına olanak tanır. Dijital sunum ve veri paylaşımı yapmayı öğrenmek daha profesyonel bir görüşme gerçekleştirmenize yardımcı olur. Toplantı boyunca program araçlarını ustaca kullanabilmeniz, online mülakat programlarına ve dijital dünyaya adapte olduğunuzun da önemli bir göstergesidir.

2. Profesyonel Bir Ortam Hazırlayın

Çevrimiçi iş görüşmesi süresince sessiz, iyi aydınlatılmış ve dağınıklıktan uzak bir yer seçmek, karşı taraf üzerinde profesyonel bir izlenim oluşturmanızı sağlar. Mülakat esnasında hem sizin hem de mülakat yapan kişilerin dikkatinin dağılmasını önlemek için minimum arka plan görüntüsüne sahip alanları tercih edin. Profesyonel bir görünüm sağlaması açısından nötr bir arka plan kullanmayı da ihmal etmeyin. Göz alıcı posterler, ışıklar veya nesnelerin arka planda kalmamasına özen gösterin. Mümkünse tek renk ve sade bir arka alan seçiminde bulunun. Mülakat boyunca yaşanabilecek kesintileri en aza indirmek için ev arkadaşlarınızı ya da aile üyelerinizi yapılacak iş görüşme programı hakkında bilgilendirin.

3. İş Görüşmesine Uygun Şekilde Giyinin

Gerçekleştirdiğiniz mülakat sanal bir görüşme olsa da yüz yüze bir görüşme yapacak şekilde giyinin. Profesyonelce giyinmek sadece olumlu bir izlenim oluşturmakla kalmaz, işi almak için ne kadar kararlı ve ciddi olduğunuzu göstermeye de yardımcı olur. Şirket kültürü ve sektör standartlarına uygun resmi bir kıyafet tercih etmek online iş görüşmelerinde karşı tarafı etkilemeyi kolaylaştırır. Uygun şekilde giyinmek, özgüveninizi de artırarak mülakat boyunca daha iyi iletişim kurmanızı ve kendinizi daha rahat ifade etmenizi sağlar. İşinize uygun bir kıyafetle birlikte saat gibi tamamlayıcı aksesuarlar kullanmak, saçlarınızı düzenlemek ve doğru postürde oturmak da profesyonelliği gösterir ve detaylara verdiğiniz önemi yansıtır.

4. Sanal İletişim Diline Hakim Olun

Çevrimiçi iş görüşmesinde etkili olmak ve görüşmeci ile başarılı iletişim kurmak için sanal iletişim diline hâkim olmakta fayda vardır. Normal bir iş görüşmesinde göz teması kurmak ve beden dilini verimli bir şekilde kullanmak profesyonel bir izlenim bırakır. Sanal bir görüşmede bu adımları takip etmek mümkün olmayabilir. Beden hareketleri, jest ve mimikler net bir şekilde karşı tarafla paylaşılamayabilir. Bu durumda sözel olmayan ipuçları görüşmenin kalitesi açısından çok önemli bir rol oynar. Konuşurken uygulama ekranına veya kendi görüntünüze bakmak yerine doğrudan kameraya bakarak iyi bir göz teması kurabilirsiniz. Sandalyede dik oturarak, rahat bir duruş sergileyerek ve ölçülü şekilde elleri hareket ettirerek pozitif bir beden dili oluşturabilir, karşı tarafa daha fazla güven verebilirsiniz.

5. Video Konferans Uygulamalarını Kullanmayı Öğrenin

Video konferans platformlarını kullanmayı öğrenmek, başarılı bir çevrimiçi iş görüşmesi deneyimi için son derece önemlidir. Skype, Zoom ve Microsoft Teams gibi popüler video konferans uygulamalarını öğrenmek için zaman ayırın. Toplantıya dahil olmayı, konuşma seslerini açıp kapatmayı, sohbet ekranlarını açmayı ve yazışma araçlarını kullanmayı öğrenmek toplantı boyunca hata yapmadan hareket etmenizi sağlar. Çoklu görüşmelerde ekran paylaşımını ayarlamak veya ekrana bir sunum yansıtabilmek kendinizi ifade edebilmenizi kolaylaştırır. Platformda yer alan araçları kullanabilmeniz, teknik zorluklarla boğuşmak yerine görüşme boyunca yeteneklerinizi ve niteliklerinizi daha kolay bir şekilde sergileyebilmenize olanak tanır.

Online Mülakatlarda İşi Kapmanızı Sağlayacak 10 Öneri

6. İlk Aşamada Söyleyeceklerinizi Önceden Belirleyin

Çevrimiçi konferans başladığında karşı taraf büyük olasılıkla sizden kendinizi tanıtmanızı isteyecektir. Eğitim geçmişinizin, iş deneyimlerinizin ve temel yetkinliklerinizin birer cümleyle ifade edilmesi beklenecektir. Görüşmeye başlamadan önce hazırlanmanız, mülakat yapan kişilerin sizin hakkınızda öğrenmek istedikleri bilgilere kolayca ulaşabilmelerini sağlayacaktır. Güçlü yönlerinizi, deneyimlerinizi ve sizi önemli bir aday yapan diğer özelliklerinizi vurgulayan özlü ve etkili bir ön konuşma da hazırlayabilirsiniz. Konuşmalarınızı kısa, ilgi çekici ve doğal bir ilerleyiş içinde aktardığınızda karşı tarafın sizin hakkınızdaki intibası da olumlu olacaktır.

7. Başvuru Yaptığınız Şirket ve Pozisyon Hakkında Araştırma Yapmayı İhmal Etmeyin

Başvuru yaptığınız şirket ve pozisyon ile ilgili detaylı bir araştırma yapmak sizi diğer adayların önüne taşıyabilir. Şirket hakkında yaptığınız araştırmalar sayesinde o şirketin temel değerleri, başarıları ve vizyonu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Şirketin yol haritası hakkında önemli bilgilere ulaşabilir, kurumsallaşma aşamasında yaşanan zorlukları ve engelleri daha iyi anlayabilir ve çözüm odaklı bir tutum izleyebilirsiniz. Mülakat boyunca verdiğiniz yanıtları ve iş becerilerinizi sektörel koşullara ve şirket ihtiyaçlarına uyum gösterecek şekilde uyarlayabilirsiniz. İşe ve verilen sorumluluğa olan bağlılığınızı ve ilginizi açıkça gösterebilir, şirkete yapabileceğiniz katkıları açıkça ifade edebilirsiniz.

8. Sık Sorulan Sorulara Hazırlıklı Olun

Popüler mülakat sorularına karşı hazırlıklı olmak, online iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Hobileriniz, iş dışı zamanlarda yaptığınız etkinlikler ve şirkete katılmayı istemenizin nedenleri gibi insan kaynakları çalışanlarının sıklıkla yönelttiği sorulara aşina olmalısınız. Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar mülakatın gidişatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Örneğin; “Yazılım alanında karşılaştığınız kritik bir sorunu ve bununla nasıl başa çıktığınızı anlatın?", "Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?" veya “Beş yıl içinde hangi konumda olmayı hedefliyorsunuz?” benzeri kalıp sorulara karşı hazırlıklı olmanız işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Her soruyu tahmin etmeniz mümkün olmasa da genel görüşme sorularına aşina olmanız verebileceğiniz cevapların daha verimli ve uygun olmasına yardımcı olur.

9. Başarılarınızı Açıkça İfade Edin

Yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve başarılarınızı akıcı bir şekilde ifade etmek, karşı tarafın sizin hakkınızda daha fazla bilgi edinmesini sağlayacaktır. Başarılarınız hakkında örnekler hazırlayabilir ve yanıtlarınızı planlı bir şekilde yapılandırabilirsiniz. Yanıtlarınızı yapılandırmak için Durum, Görev, Eylem ve Sonuç yöntemini kullanabilir, başarılarınızı kısa, açık ve özlü bir biçimde anlatabilirsiniz. Geçmiş iş deneyimleriniz gelecekte yapabileceğiniz işler için önemli bir teminattır. Proje yöneticisi olmak veya kıdemli bir yazılımcı olarak zor bir projenin her kademesinde görev almak, iş deneyiminiz hakkında değerli ipuçları bırakır. Bu deneyimlerinizi kısaca ifade etmeniz statünüz ve başvurduğunuz işe uyumunuz hakkında bilgilendirici olacaktır.

10. Soru Sormaktan Çekinmeyin

Online mülakatta dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunan bir diğer önemli konu da soru sormaktan çekinmemektir. Başvuracağınız pozisyon için uygunluğunuz işveren tarafından olumlu karşılansa da sizin için olumlu olmayabilir. İşin çalışma koşulları veya ücreti beklentilerinizi karşılamayabilir. Online iş mülakatının sonunda mutlaka soru sorma fırsatınız olacaktır. Şirket kültürü, mesai saatleri, ulaşım, maaş, planlama ve iş süreçlerinin paylaşımı gibi konular hakkında bilgi edinebilir, kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz.

 

Vardiya yönetim süreçlerinizi nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi öğrenmek için

Sunum Talep Edin Toplantı Planlayın