Kaizen Yöntemleri Nelerdir? Kaizen ile Verimlilik Nasıl Artırılır?

  • 18 Jan 2024

Kaizen Yöntemleri Nelerdir? Kaizen ile Verimlilik Nasıl Artırılır?

Süreci analiz etmek ve uygulamak söz konusu olduğunda Kaizen bazı yöntemlerle uygulayıcılara rehberlik eder. Kaizen yöntemlerinin ne olduğu genel olarak aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Kök Neden Analizi

Kaizen ile beraber yalın ve altı Sigma’da da oldukça önemli bir araçtır. Sistematik bir yaklaşımla herhangi bir sürecin iyileştirilmesi yapılmadan önce sorunların tespit edilmesinde kullanılır. Temel amacı nedenleri araştırmak, sınıflandırmak ve uygulanabilir çözümler oluşturmaktır.

5 neden yöntemi de temel olarak bariz belirtilerin ötesine geçerek temel nedeni keşfetmek amacıyla beş kere “Neden?” sorusunun sorulması sürecidir. Böylece kök sorun tespit edilerek temele inilmesine ve asıl problemin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Balık kılçığı diyagramı içinse ilk önce ana problem belirlenir. Ana problem tanımlandıktan ve ona sebep olabilecek alt nedenler belirlendikten sonra alt nedenlerin de nedenlerinin araştırılması sürecini kapsar.

Gemba

Japoncada “gemba” kelimesi “gerçek yer” anlamına gelir. Bu yöntemde söylenmek istenen asıl işin yapıldığı yere gidilmesi gerektiğidir. Kaizen önerileri söz konusu olduğunda Gemba, sorunların daha detaylı çözümlerinin üretilmesini sağlar. Örneğin, bir okul için Gemba sınıflarken bir üretim yerinde fabrika ya da üretim alanlarıdır. Verimli shift planlama ya da destek sistemleri geliştirmek istiyorsanız soruna konu olan asıl noktaları incelemeniz gerekir.

Value Customer - Müşteriye Değer Verme

Müşteri memnuniyetinin artırılmasını amaçlayan yöntem, herhangi bir işletmede rahat bir şekilde uygulanabilir. Müşteri anketleri, gözlemleri ya da geri bildirimleri analiz edilerek iyileştirmelerin nerelerde yapılabileceği tespit edilebilir.

5S

Yalın üretimin önemli bir kavramı olan 5S, çalışma ortamında düzenin elde edilmesini sağlamak için geliştirilmiştir. Ayıklama, düzenleme, temizleme, standartlaşma ve disiplin aşamalarından oluşan yöntem, çalışma alanlarının verimliliğini artırır. Kusur oranlarını azaltarak maliyetlerin de düşmesine neden olur. Ayrıca eldeki varlıkların daha verimli bir biçimde kullanılmasını sağlar.

PUKÖ Döngüsü Nedir?

PUKÖ döngüsü Kaizen’in temelini oluşturur. Döngü genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Planlama: İyileştirmek istediğiniz süreci belirledikten sonra hedefleri tanımlamalısınız ve ardından amaçlarınıza ulaşmak için hangi değişiklikleri yapmanız gerektiğine karar vermelisiniz.
  • Uygulama: Harekete geçme adımı olarak da nitelendirilen Uygulama, planların uygulanması aşamasıdır.
  • Kontrol Etmek: Sonuçları değerlendirme aşamasıdır.
  • Önlem Al: Performansın nasıl iyileştirilebileceğini düşündükten sonra gerekli önlemleri alma aşamasıdır.

Kaizen Tekniği ile Şirketlerde Verimlilik Nasıl Artırılır?

Kaizen yararları birçok farklı sektörde görülebilir. Üretim alanında shift planlamaya kadar birçok farklı avantaja sahip olan Kaizen, şirketlerin sistemlerini istediği gibi yapılandırmasına yardımcı olur. Aşağıdaki listeyi inceleyerek Kaizen’in şirketlerde verimliliği nasıl artırabileceğini görebilirsiniz:

  • Kaizen tekniği müşteri memnuniyetini odaklandığı için restoran ya da kafe gibi hizmet sektörlerinde başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir. Örneğin, value customer yöntemini kullanarak restoranınıza gelen müşterilerin geri bildirimlerini alabilir ve sonrasında ortaya çıkan sorunları çözmek için çalışmalar yapabilirsiniz.
  • Kaizen yöntemleri üretim süreçlerinin basitleştirilmesini ve daha yalın hale getirilmesini amaçlar.
  • 5S gibi yöntemler israfı azalttığı için şirketlerde üretim maliyetlerinin de düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda balık kılçığı diyagramı gibi yöntemler iş akışlarını iyileştirerek problemlere daha etkili çözümler bulunmasını sağlar. Örneğin, Kaizen ile rota planlaması basitleştirilerek verimliliği artırılabilir.

Fabrikalardan restoranlara, marketlerden lojistik alanına kadar her alanda kullanılabilen Kaizen ile siz de şirketinizdeki süreçleri iyileştirebilirsiniz. Mesaileri verimli bir şekilde planlayabilir, arşivleme sorunlarınıza yenilikçi çözümler üretebilir ve sistemlerinizin verimliliğini artırabilirsiniz. Tüm bu iyileştirmelerden yararlanabilmenizi mümkün hale getiren Shiftplanner’la vardiya süreçlerini pratik bir şekilde yönetebilirsiniz.

Vardiya yönetim süreçlerinizi nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi öğrenmek için

Demo Talep Edin Toplantı Planlayın