Başarılı bir şirket yönetiminde çalışan sağlığı ve refahı oldukça önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda şirketler tarafından sıkça dillendirilen kurumsal wellbeing kavramı çalışanların sağlığını ve iyiliğini gözetme amacı taşır. Şirketler, söz konusu kavrama yönelik çeşitli iyileştirme ve geliştirme programları ile çalışanlarının sağlıklı olmasını hedefler. Personelin fiziksel refahına ve mutluluğuna yatırım yapan şirketler, çeşitli kurumsal wellbeing uygulamaları yürüterek iş yerinde esenlik sağlamaya çalışır. Bütünsel yaklaşımlarla gerçekleştirilen uygulamalar çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığını geliştirmeye katkı sunar. Bu sayede çalışan mutluluğu artırılmış olur. Peki, kurumsal wellbeing kavramı nedir ve şirketler için neden önemlidir? Gelin, kurumsal wellbeing kavramına dair merak edilen soruların yanıtlarına birlikte bakalım.
Kurumsal wellbeing kavramı, iş yerinde esenlik ve mutlu ofis ortamı oluşturmaya imkân sunan uygulamalar bütünüdür. Çalışanların mutluluğunu esas alan uygulamalar personelin refahı ve güvenliğine ek olarak ofis ortamının sağlığına da odaklanır. Bu açıdan bakıldığında wellbeing çalışmaları bütüncül bir yaklaşım gerektirir. Yani kurumsal wellness sayesinde çalışanların fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlıkları aynı anda gözetilir. Dilimizde iş yerinde esenlik olarak da ifade edilen kavram uyumlu bir şirket kültürü ile bir araya geldiğinde çalışanların işe bağlılığını sağlar. Uygulamalar neticesinde daha verimli ve mutlu bir iş ortamı yaratılabilir. Kurumsal wellness kültürünün temelinde çalışanların ofiste kendilerini iyi ve mutlu hissetmeleri bulunur. İş yerinde fiziksel aktiviteyi destekleyen uygulamalar veya sağlıklı beslenme çözümleri bu uygulamanın örnekleri arasında gösterilebilir.
Son dönemlerde iş dünyasında şirketlerin sıkça tercih ettiği wellness uygulamaları çalışanların iş yerinde dengeli ve uyumlu olmasına zemin hazırlar. İyi yaşam potansiyelini destekleyen çalışmalar şirketteki tüm çalışanların ihtiyaç ve beklentilerine göre düzenlenebilir. Kurumsal wellbeing ile şirketlerin kendilerine özgü bir kültür oluşturması mümkün olurken çalışanlar ise sağlıklı bir ortamda çalışma şansı yakalayabilir. Uygulamalar sırasında her şirket kendi kültürüne uygun strateji ve faaliyetleri esas alarak çeşitli programlar oluşturabilir.
Günümüzde global çapta pek çok şirket wellbeing uygulamalarını artırmaya yönelik hareket eder. Bunun altında yatah sebeplerin başında şirketlerin rekabet avantajı yakalama ve çalışanlar tarafından daha çok tercih edilme isteği bulunur. Kurumsal wellness sayesinde şirketler, iş verimliliğini artırmanın yanında çalışanların iş kaynaklı baskı ve stres durumlarını azaltmayı amaçlar. Kişisel gelişim ve koçluk seansları düzenleyen şirketler çalışanlarının zihinsel sağlığına ve gelişimine yardımcı olma amacı güder. Şirketler tarafından yürütülen zihinsel sağlığı destekleyen programlar çerçevesinde çalışanlar, mental açıdan daha mutlu hissedebilir. Bu da şirketlerin verimliliğine önemli katkılar sağlar.
Aynı zamanda dünyanın önde gelen şirketleri çalışanlar için fiziksel aktivite, kilo kontrolü ve benzeri sağlık uygulamaları organize ederek çalışanların fiziksel mutluluğunu artırmayı destekler. Esasında tüm bu çalışmalar şirketlerin çalışanlarına, yani kendi başarısına yatırım yapması anlamına gelir. Sağlık ve iyileştirme uygulamalarına önem veren şirketler, çalışanların yaşam kalitesini artırarak üretken bir iş gücü yaratır. Bunlar ise şirketlerin büyük başarılara ulaşmasında mihenk taşı görevi görür.