İşe Alım Sürecinde Kaçınmanız Gereken Hatalar Nelerdir? İşe Alım Süreci Nasıl Doğru Yönetilir?

  • 22 Jan 2024

İşe Alım Sürecinde Kaçınmanız Gereken Hatalar

İşe alım aşamaları şirketlerin başarıyla yürütmesi gereken süreçlerdendir. Bu aşamada yapılan birtakım hatalar pozisyona yanlış aday seçilmesine veya pozisyonun uzun süre açık kalmasına neden olabilir. Personel seçiminde kaçınılması gereken hatalar şu şekildedir:

Acele Karar Vermek

İşe alım aşamalarında hızlı davranmak ve acele kararlar vermek yanlış kişiyi işle almakla sonuçlanan birtakım hatalara neden olabilir. İşe alım sürecinin tüm aşamalarını yerine getirmek ve her detayı özenle incelemek gerekir. Atlanan tek bir aşama bile pozisyonun gerekliliklerinin yerine getirilmemesine sebep olabilir. Bu nedenle süreci zamana yaymak ve adaylar arasında karşılaştırmalar yapmak en iyi adayı bulma konusunda avantaj sağlayabilir.

İlanda Yetersiz Bilgi Vermek

Açık pozisyonlar için oluşturulan iş ilanlarında yetersiz, abartılı veya yanlış bilgiler vermek görüşmelerin sekteye uğramasına yol açabilir. İş ilanlarında pozisyon için gerekli olan olumlu/olumsuz tüm şartları açıklamak uygun adayların belirlenmesi açısından önemlidir. Bu konuda dürüst ve şeffaf biçimde hareket etmek gerekir. Pozisyonun gerektirdiği sorumlulukları yalın bir dille ilanda aktarmak sürecin verimli ilerlemesine olanak sunar.

Adaya Ön Yargılı Yaklaşmak

İşe alım aşamalarında adaylara çeşitli nedenlerden dolayı ayrımcılık yapmak veya ön yargılı yaklaşmak şirketin itibarına zarar verebilir. Adayları din, dil, ırk, cinsiyet gibi kavramlar üzerinden değerlendirmek tarafsız olması gereken işe alım süreçlerini olumsuz etkiler. Aday seçiminde beceri, yetenek ve deneyim odaklı hareket edilmeli, kişisel ön yargılar değerlendirme dışında tutulmalıdır.

İşe Alım Süreci Nasıl Doğru Yönetilir?

İşe alım süreçlerini doğru şekilde yönetmenin anahtarı, temel aşamaların her birini değerlendirme sürecine dahil etmekle başlar. İK ekipleri tarafından ön hazırlık ve işe alım stratejisi dahilinde hazırlanan süreçlerin her biri titizlikle yönetildiğinde süreç başarıya ulaşır. İş ilanının hazırlanmasından adayların mülakat aşamasına, referans kontrolünden iş teklifinin oluşturulmasına kadar her adımda planlı hareket etmek ve ekibçe tarafsız değerlendirmeler yapmak önem taşır. İşe alım görüşmelerinin her aşamasında adaylarla açık ve şeffaf iletişim kurmak, çok yönlü değerlendirmeler yapmak ve profesyonel davranmak şirketin marka değerinin artmasına destek olur. Ayrıca süreç boyunca yapılmaması gereken hataları göz önünde bulundurmak da sürecin etkili yönetilmesinde rol oynar.

Siz de şirketinizin işe alım süreçlerinde temel aşamaları takip ederek ve her adımda planlı hareket ederek başarıya ulaşabilirsiniz. Şirketinizin vardiya yönetimi, shift planlama ve izin yönetimi gibi alanlarında Shiftplanner’dan faydalanabilir; personele dair tüm detayları tek uygulama üzerinden izleyebilirsiniz.

Vardiya yönetim süreçlerinizi nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi öğrenmek için

Demo Talep Edin Toplantı Planlayın