PDKS Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

  • 13 Aug 2023

PDKS Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Günümüz iş dünyasında kullanılan teknolojiler ticari faaliyetleri daha etkin ve kolay hale getirme konusunda şirketlere pek çok avantaj sunar. Özellikle insan gücünden aktif olarak yararlanılan organizasyonel yapılarda iş gücü verimliliğini artırmak, üretim faaliyetlerini iyi bir şekilde gerçekleştirmek ve çalışma sürelerini takip etmek için yeni nesil teknolojik araçlar kullanılır. Şirketlerin her geçen gün çalışan sayısının arttığı göz önüne alındığında şirket içi çalışan faaliyetlerini izlemek de daha zor bir hal alır. İşte bu noktada PDKS araçları devreye girer. PDKS araçları personelin işe giriş-çıkış bilgilerini kayıt altına alır ve yöneticilere bu verileri sunar. Bu sayede büyük ölçekli şirketlerde dahi iş akışını ve çalışanları etkin bir şekilde yönetmek mümkün olur. Peki, PDKS nedir ve PDKS araçları ne işe yarar? Gelin iş dünyasına önemli katkı sağlayan PDKS sistemi hakkında merak edilen konulara yakından bakalım.

PDKS Nedir?

PDKS’nin açılımı personel devam kontrol sistemidir. PDKS, şirketlerde personelin çalışma ve performans ölçümlemelerini yapmak için kullanılan otomasyon sistemidir. Çalışanların mesai, izin, vardiya ve işe giriş-çıkış saatleri PDKS programı üzerinden incelenebilir ve personele ait işe giriş-çıkış bilgileri kayıt altına alınabilir. PDKS olarak uzun zamandır parmak izi okuma, yüz okuma, göz okuma, kart okuma gibi çeşitli sistemler kullanılmaktadır. Amaç, bu sistemlerle beraber hatasız bir şekilde işe giriş-çıkış takibi yapmak olsa da, klasik PDKS araçları ile bunu yapmak biraz zordur. Yeni nesil yazılım tabanlı PDKS araçları ise kasik PDKS’lerin dezavantajlarını ortadan kaldırmak üzere ortaya çıkmış yenilikçi sistemlerdir. Eski PDKS sistemlerinin aksine yeni nesil mobil PDKS araçları ekstra donanım gerektirmez.

PDKS Ne İşe Yarar?

PDKS, kurum içinde görev alan personelin tüm çalışma süreçlerini kayıt altına alarak gerekli verileri toplamaya yarar. Söz konusu veriler ise puantaj ve maaş hesaplamaları başta olmak üzere birçok alanda kullanılır. Personel devam kontrol sistemi sayesinde çalışanların mesai süreleri, izin saatleri ve vardiya süreçleri kapsamlı bir şekilde incelenebilir. Böylece personel ödemeleri, kesintiler ve hak edişler sorunsuz bir şekilde belirlenerek yasal süreçler eksiksiz ilerler.

PDKS Nerelerde Kullanılır?

PDKS araçları büyük ölçekli şirket ve fabrikalar başta olmak üzere tüm kurumlarda kullanılabilen personel yönetim sistemleridir. Ofislerden okullara, hastanelerden otellere ve mağazalara kadar pek çok işletme PDKS ile personel bilgilerini en sağlıklı şekilde kayıt altına alabilir. Dijital ortamda gerçekleşen işlemler sayesinde tüm süreçler hızlı ve kolay bir biçimde ilerler.

PDKS araçları birden fazla lokasyonda konumlanan ve zincir şubeler şeklinde faaliyet gösteren firmalar için son derece kullanışlıdır. Personelin günlük çalışma süreleri, izin ve vardiya saatleri gibi veriler tek bir ortamda toplanarak insan kaynakları ve operasyon departmanlarına karar alma ve durum analizi konusunda yardımcı olur. Okul, otel ve hastane gibi güvenliğin önemli olduğu noktalarda kullanılan programlar sayesinde personel ve güvenlik takipi daha kolay şekilde yapılabilir. Bunun yanında PDKS sayesinde vardiya sistemi ile çalışan kurumlarda vardiya planlama gibi işlemler rahat bir şekilde yönetilebilir.

PDKS Kullanmanın Avantajları

Personel izleme teknolojisi olan PDKS araçları organizasyonların etkin şekilde yönetilmesine destek olur. Çalışan takip sistemleri ile hem personel hem de şirket bazında pek çok fayda elde etmek mümkün. İşte PDKS araçlarının öne çıkan avantajları:

İşe Devamlılık Durumları Analiz Edilir

Personel devam kontrol sistemleri çalışanların işe devamlılık durumlarını en net şekilde analiz edebileceğiniz kayıtları size sunar. Personelin işe giriş ve çıkış saatlerinin kontrolü, mesai saatleri ve izin dönemlerini inceleyerek çalışanın genel performansı ve işe devamlılık durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Böylece herhangi bir sorun durumunda personelle birebir görüşmeler yaparak olası problemleri çözmeniz daha kolay olur.

Etik Olmayan Davranışlar Ölçülebilir

Özellikle büyük ölçekli şirketlerde personel sayısı fazla olduğunda mesai ve izin saatleri konusunda bazı olumsuz durumlar meydana gelebilir. İşe geç gelen, vardiya programına uyum sağlamayan, iş kurallarını önemsemeyen ve talimatlara göre hareket etmeyen personeli belirlemek PDKS sistemi ile oldukça kolaydır. Bu tip durumlarda etik ve iş ahlakına uygun olmayan davranışlar sergileyen personellerle gerekli görüşmeler yapılarak uyarıda bulunmak mümkün olur.

Üretkenlik Artar

PDKS araçları üzerinden personel takibi yapmak çalışanların işe daha odaklı hareket etmesine katkı sunar. Çalışan takip sistemi ile birlikte iş yerlerinde daha verimli ve üretken süreçlere sahip olabilir, çalışanlarınızın ofis dışı işlerle daha az ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.

Doğru Geri Bildirim Yapılır

Uzaktan çalışan veya zincir şubelerde faaliyet gösteren personellerin iş performansı değerlendirilirken yöneticiler ya da İK ekipleri tarafından çalışanlara gerçek zamanlı, somut bilgiler sunulur. PDKS ile çalışan performansı en iyi şekilde ölçülebilir ve personele doğru geri bildirim yapma imkanı olur. İstatistikler ve otomatik hazırlanmış raporlar çalışanların kariyer gelişimi açısından da önem taşır.

Hukuki Anlaşmazlıklar Ortadan Kalkar

Şirket ve çalışan arasında işe devamlılık, mesai, izin konusunda meydana gelen anlaşmazlıklarda PDKS programı sayesinde somut veriler ve raporlar üzerinden ilerleme fırsatı doğar. Çalışanın ilgili dönemdeki tüm kayıtları mahkemeye veya yetkililere sunularak hukuki süreçlerde ortaya çıkabilecek yanlış hükümlerin önüne geçilir. Eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilen maaş ve fazla mesai hesaplama sayesinde ödeme süreçlerinde hukuki sorunlarla karşılaşma ihtimali ortadan kalkar.

Personel ve Şirket Arasında Güven Oluşur

Dijital PDKS araçları tüm personel süreçlerini elektronik ortamda hatasız şekilde kayıt altına alarak çalışan ve şirket arasındaki güven bağını kuvvetlendirir. Gerçek veriler ışığında hesaplanan maaş ve diğer ödeme ücretleri, izin günleri, mesai saatleri sayesinde çalışanların işe bağlılığı ve şirkete karşı güveni artar.

Shiftplanner’ın Mobil PDKS ile Tanışın

Önceki yıllarda birçok şirkette kullanılmaya başlanan klasik PDKS araçları parmak izi okuma, yüz okuma ve kart okuma gibi donanımsal cihazlarla birlikte çalışır. Ancak klasik araçlar parmak izi ya da kart okumama gibi birçok problemi ve veri kaybını beraberinde getirme riski taşır. Kullanışsız arayüz tasarımı, yüksek maliyetler ve verimsiz raporlama süreçleri ise sistemin bazı dezavantajları arasında bulunur.

Shiftplanner Mobil PDKS ise karekod ve konum tabanlı yapısı ile şirketleri pek çok ayrıcalıkla buluşturur. Yenilikçi teknolojilerle geliştirilen ve ekstra donanım ihtiyacı bulunmayan araçlar aynı zamanda kişisel veri sorununu da ortadan kaldırır. Daha düşük maliyetler ve kullanıcı dostu arayüz avantajları sunan Shiftplanner Mobil PDKS, kapsamlı raporlama, gelişmiş bildirim sistemi ile personel ve şirket arasında kusursuz bir iş akışına olanak tanır. Sürekli gelişime açık yazılım teknolojileri ile tasarlanan program sayesinde şirketlerin sistemde ekstra özellikler tanımlaması da mümkün hale gelir. Siz de Shiftplanner Mobil PDKS programı ile tanışın, hem işinizi hem de personel verimliliğini üst noktaya taşıyın. Shiftplanner Mobil PDKS için ön talepte bulunarak avantajlı fiyatlarımızdan faydalanabilirsiniz.

Shiftplanner Mobil PDKS

Vardiya yönetim süreçlerinizi nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi öğrenmek için

Sunum Talep Edin Toplantı Planlayın