Kurum Kültürü Nedir? Kurum Kültürü Nasıl Oluşturulur?

  • 29 Aug 2023

Kurum Kültürü Nedir? Kurum Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Kurum Kültürü Nedir? Kurum Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Her şirketin benzersiz özellikleri ile kendine özgü bir kimliği vardır. Bu özellikler, bir şirketin tanınırlığını ve başarısını belirleyen kilit unsurlardır. Doğru şekilde tasarlanmış kurum kültürü, iş başarısının kapısını aralayan sihirli anahtar olabilir. Dolayısıyla âdeta şirketin DNA'sı olan kurum kültürünün ne olduğuna, bu kültürün hangi özellikleri taşıdığına, neden bu kadar önemli olduğuna, en önemlisi kendi kurumunuzun başarılı ve etkili bir kurum kültürünün nasıl oluşturulacağına dair fikirleri içerikte bulabilirsiniz.

Kurum Kültürü Nedir?

Kurum kültürü, çoğu kişinin düşündüğünün aksine, yalnızca kıyafet kuralları, ofiste bulunan rahatlık alanları veya lobide asılı duran misyon beyanından ibaret değildir. Tam tersine bir şirketin kalbindeki ritmi oluşturan, onun hareketleri ile kararlarını belirleyen, hatta onun "bireysel kişiliği" diyebileceğimiz bir olgudur. Sahip olunan spesifik kültür ögeleri belirgin ve somut detayların ötesinde şirketin kimliğini oluşturan soyut bir kavramdır.

Bir işletmenin sahip olduğu kültür onun toplu değerlerini, normlarını, inançlarını yansıtır. Başka bir deyişle, her gün ofiste gerçekleşen her olay ile eylemin destek sütunudur. Ekip üyelerinin eylemlerini belirleyen değerlerin, beklentiler ile uygulamaların bütünüdür.

Kurum kültürü, iş yerinde herkesin nasıl davranması gerektiğini, kendilerinin ve işlerinin değerinin ne olduğunu, işlerini nasıl yapmaları gerektiğini, şirketin neleri önemsediğini gösterir. Söz konusu süreç işe alım süreçlerinden yönetim tarzına, kriz anlarındaki tutumlardan müşteri ilişkilerine kadar her alanda hissedilerek gözlemlenir. Açıkça tanımlanmasa bile her şirketin kurum kültürü vardır. Bu kültür, genellikle şirketin işe aldığı kişilerin özelliklerinin yansımasıdır.

Kurum Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Kurum kültürü oluşturmanın karmaşık bir süreç olduğu ile zamanla şirketin iç ve dış zorluklarla nasıl başa çıktığını öğrenerek şekillendiğini bilmekte fayda vardır. Bu süreç başarılı kurum kültürü yaratmak için belirgin ve ölçülebilir hedeflere sahip bir planın titizlikle hazırlanması ile birlikte eksiksiz uygulanmasını da gerektirir. Bu bağlamda etkili bir kurum kültürü oluştururken şunlara dikkat edilmesi gerekir:

Takdir

Takdir etmek, kurum kültürünün can alıcı bileşenlerindendir. Çalışanların emeklerini ve katkılarını görünür kılmak, onların değerli olduğunu hissetmelerine yardımcı olur. Sadece iş yerinde daha fazla motive olmalarına değil, aynı zamanda bağlılık duygularının güçlenmesine, üretkenliklerinin artmasına, şirkette daha uzun süre kalma isteklerinin yükselmesine yardımcı olur.

Takdir sürecinin, belirli zamanlara veya dönemlere sıkıştırılmaması gerekir. Örneğin bir proje başarılı şekilde tamamlandığında, ya da bir çalışanınız ekstra çaba sarf ettiğinde veya çalışma arkadaşınız sizin için küçük bir iyilik yaptığında takdirde bulunabilirsiniz. Daha da önemlisi bu ifade hem maddi (ikramiye veya maaş artışı gibi) hem de manevi  teşekkür etmek, takdir mektubu yazmak ya da başarıyı diğerlerine duyurmak gibi) olabilir.

Geri Bildirim

Çalışanlarınızın düşünceleri, deneyimleri, fikirleri, işletmenizin kendini sürekli geliştirmesi ile büyümesi açısından son derece önemlidir. Dolayısıyla çalışanlarının görüşlerini dikkate alan, onları dinleyen ve değer veren kurum kültürü oluşturmayı esas almanız gerekir.

Bunu başarmanın yollarından biri anketler, toplantılar ile çeşitli sohbet uygulamaları gibi araçları kullanarak çalışanlarınızın düşüncelerini almak, onları dinlemektir. Bu araçlar çalışanlarınızın gerçek zamanlı olarak hislerini, düşüncelerini ve fikirlerini paylaşmalarını sağlar. Elde ettiğiniz bilgiler mevcut sorunları belirlemenin, çözüm önerileri geliştirmenin ve organizasyonun gelecekteki yönünü belirlemenin en etkili yollarından biridir.

Kurum Kültürü Nedir? Kurum Kültürü Nasıl Oluşturulur?

İşletme Değerleri

İşletme değerleri kurum kültürünüzün dayanak noktasıdır. Sahip olduğunuz değerler, işletmenizi neyin belirlediğini, nasıl yönettiğiniz ile hangi prensiplere bağlı kaldığınızı gösterir. Bu yüzden işletme değerlerinizi belirleyip uygulamak son derece önemlidir.

Bu amaçla ilk olarak hangi değerlere önem verdiğiniz ile şirketin hedeflerini nasıl gerçekleştireceğinizi belirleyen bir misyon beyanı oluşturabilirsiniz. Misyon beyanı, hem içinde bulunduğunuz ekibin hem de dış dünyanın, sizin neleri önemsediğinizi anlamasını sağlar. Fakat yalnızca misyon beyanı oluşturmak yeterli değildir. İşletme değerlerinizi işinizin her alanına entegre etmelisiniz. Örneğin, işe alım sürecinizde adayları bu değerlere göre değerlendirebilir, insan kaynakları politikalarınızı değerlerinize uygun şekilde oluşturabilir, hatta sosyal sorumluluk projelerinizi söz konusu değerleri yansıtacak şekilde tasarlayabilirsiniz.

Tüm bunlar yapılırken çalışanlarınızın, ortaklarınızın, müşterilerinizin, şirketinizin değerlerini sadece sözde değil uygulamada da benimsediğini görmeleri önemlidir. Böylece hem şirketinizin hem de çalışanlarınızın verimliliği ile bağlılığını artırabilirsiniz.

Çalışanlar Arası Bağlar

Başarılı bir kurum kültürü, çalışanlar arasında sağlam bağların oluşmasını gerektirir. Söz konusu bağlar ise genellikle yüz yüze etkileşimler ile takım çalışması yoluyla gerçekleştirilir. Günümüzde artan uzaktan çalışma eğilimleri bu durumu biraz zorlaştırmış olabilir. Uzaktan çalışma koşulları altında bile ekip oluşturma etkinlikleri ile iş birliği teşvik edici uygulamaları kullanabilirsiniz. Örneğin, çevrim içi ekip oyunları veya ortak projeler aracılığıyla çalışanlarınızın birlikte çalışmasını ve birbirlerini daha iyi tanımasını sağlayabilirsiniz.

Öğrenme ve Gelişime Odaklanma

Sürekli öğrenme ile gelişime önem veren çalışanlara sahip olan şirketlerde kurum kültürü daha sağlıklı inşa edilebilir. Bunun için öncelikle çalışanlarınızın yeni beceriler edinmeleri ile mevcut yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak için eğitim ve gelişim programları oluşturabilirsiniz. Böylece hem çalışanların işlerinde daha başarılı olmalarını hem de profesyonel hedeflerine ulaşmalarını destekleyebilirsiniz.

Bunun yanı sıra çalışanlarınıza gelişmenin değerini anlatarak onların bu çabalarını takdir ederek öğrenme kültürünü yayabilirsiniz. Örneğin, çalışanın yeni bir beceri edinmesi ya da problemi çözmesi durumunda onu özel olarak takdir etmek, diğerlerinin de gelişime değer vermesini sağlar.

Çalışan Deneyimini Kişiselleştirme

Modern çalışanlar tüketiciler gibi kişiselleştirilmiş deneyimler beklerler. Şirketinizin kurum kültürü ile daha iyi özdeşleşmelerine yardımcı olma sürecinde her çalışanın bireysel ihtiyaçlarına ve tercihlerine dikkat etmeniz önemlidir. Anketler ile yol haritalaması gibi araçları kullanarak, çalışanlarınızın neye değer verdiğini, ideal kurum kültürünün onlar için ne anlama geldiğini keşfedebilirsiniz. Böylece onların iş deneyimlerini daha anlamlı ve kişisel hale getirebilirsiniz. Bu tür girişimler çalışanlarınıza ne kadar önem verdiğinizi göstereceğinden güçlü kurum kültürü oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Kurum Kültürü Örnekleri

Google'ın kurum kültürü, dünyada en çok takdir edilen ve örnek alınanlardan biri olarak biliniyor. Şirketin bu başarısı çalışanlarına gösterdiği değer ile onların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özenle tasarladığı çalışma ortamından kaynaklanıyor. Şirket iş yerindeki hiyerarşiyi minimuma indirirken, çalışanlarının yaratıcılığını ve yenilikçiliğini teşvik eden bir ortam yaratıyor. Rahat kıyafetler, evcil hayvanlarla çalışma, hatta küçük bir dalga havuzunda sörf yapma olanağı bile var.

Google’ın çalışma alanı bir kampüs gibi tasarlanmış. Bu alanda çeşitli aktivite alanları, rahatlama noktaları ile hizmetler yer alıyor. Çalışanlarını dinleyerek onların ihtiyaçlarına karşılık veren Google, evde en çok hangi iş sizi yoruyor gibi sorularla çalışanlarından geri bildirim alıyor. Aldığı feedbacklerle iş yeri hizmetlerini genişletiyor. Bu sayede de çalışanları kendilerini değerli ve anlaşılmış hissediyor.

Kurum kültürünün en güzel örneklerinden biri de Airbnb’dir. Hem zor zamanlarda hem de normal koşullarda çalışanlarının bağlılığı ile motivasyonunu canlı tutma konusunda başarılı bir örnektir. İşin aslı çoğu kişi sosyal etkileşim için ofise gitmeyi seçer. Çünkü Airbnb'nin oluşturduğu iş ortamı, bu tür bir bağlantıyı teşvik eder.

Airbnb'nin ilginç bir uygulaması da var: Filler, Ölü Balıklar ve Kusmuk. Herkesin aklında olan ancak genellikle tartışılmayan konuları (Filler), geçmişteki olayların bugünkü etkilerini (Ölü Balıklar) ve çalışanların konuşmak için can attığı şeyleri (Kusmuk) konuşmak için bir platform oluşturuyor. Platform, Airbnb'nin şeffaflık kültürünü oluşturuyor. Öte yandan şirket içerisinde Ground Control adı verilen bir ekip, tüm çalışanların katkılarının kutlanmasını, herkesin çabalarının takdir edilmesini sağlıyor. İster büyük ister küçük olsun her başarı kutlanıyor, her çalışanın çabaları görülüyor, takdir ediliyor.

Google gibi Airbnb de çalışanlarına değer verdiğini ve onların hem iş hem de kişisel yaşamlarında başarılı olmalarını desteklediğini gösteren bir kurum kültürüne sahip. Her iki şirket de, çalışanların performansını ve genel refahını artıran etkili yenilikçi yöntemler uyguluyor.

Bir şirketin ruhu olarak görülen kurum kültürü kim olduğunuzu, neye değer verdiğinizi ve nasıl çalıştığınızı tanımlar. Google ve Airbnb örneklerine bakıldığında iyi bir kurum kültürünün çalışanların motivasyonunu, bağlılığını ve sonuçta performansını nasıl artırabileceği görülebilir. Öte yandan sadece iş hedeflerine değil, aynı zamanda çalışanların kişisel ihtiyaçlarına ve değerlerine de odaklanmanın önemini hatırlatır.

Siz de Shiftplanner kullanarak çalışanlarınız ve firmanız arasındaki şeffaflığı, güveni ve bağlılığı artırabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin.

 

Vardiya yönetim süreçlerinizi nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi öğrenmek için

Sunum Talep Edin Toplantı Planlayın